Amazon Kindle 3

Laatste update: 26/10/2011 – deze pagina wordt niet langer onderhouden maar blijft beschikbaar als nuttige info voor wie zich een Kindle heeft aangeschaft.

Al enige tijd ben ik de gelukkige bezitter van de Kindle 3, de e-lezer van Amazon. Hieronder geef ik een overzicht van m’n indrukken, ervaringen en tips. Ik zal deze pagina regelmatig bijwerken in plaats van alles over verschillende artikels te spreiden.

Om de afbeeldingen hieronder goed te zien, klik je er best op.

1. Waarom Kindle 3 (versus Ipad)?

Het is belangrijk te weten dat de Kindle 3 in de allereerste plaats een boekenlezer is. En u hoeft geen gadgetfreak te zijn om ermee te werken. De Kindle is bijzonder gebruiksvriendelijk.
Wie een multimedia-toestel wenst, is beter af met de Ipad, die dan ook een veelvoud van de Kindle kost. Want de Kindle is scherp geprijst: een Kindle 3G+Wifi met lederen beschermhoes en Europese adapter kostte me minder dan 240 euro. Een Ipad kost je minstens 500 euro. Maar beide toestellen met elkaar vergelijken heeft geen zin, want ze zijn beide totaal verschillend en hebben een verschillende doelgroep.

Een prachtig toestel!

Omdat de Kindle 3 een boekenlezer is, is het scherm ook in die mate aangepast, en hoe! Waar u ook lezen wil, het gaat perfect. Ter illustratie die ludieke filmpje:

2a. Lezen met de Kindle

Lezen met de Kindle is een waar plezier. Je kan kiezen uit verschillende lettertypes (3), de grootte van het lettertype aanpassen, het aantal woorden per regel kiezen, op staand of liggend scherm lezen, enz.

De diverse tekstopties…

Om te bladeren heb je zowel links als rechts twee knoppen (verder en terug bladeren) en dat gaat bijzonder snel. Je verliest er geen tijd door.

Standaard bevat de Kindle enkele woordenboeken waaronder de Oxford English Dictionary. Je kan zelf kiezen welk woordenboek je standaard instelt. Wanneer je een (Engelse) tekst aan het lezen bent en een woord tegenkomt dat je niet kent, zet je de cursor net voor dat woord waarop meteen de definitie verschijnt. Wil je meer uitleg, dan leidt de return-toets je naar het hele woordenboeklemma. Kom je een persoonsnaam tegen die je niet in het woordenboek vindt maar waar je toch meer uitleg over wil, dan kan je Kindle vragen om het even op Wikipedia te gaan opzoeken. En dat gaat overal waar je je bevindt via de gratis 3G-internetverbinding! (zie verder)

Jammer genoeg heb ik nog geen woordenboek Engels-Nederlands gevonden voor de Kindle, maar met de definitie kom je al heel ver.

Ben je aan het lezen en wil je een aantekening maken, dan kan dat perfect. Of je kan een bladwijzer op een bepaalde interessante bladzijde plaatsen. De Kindle onthoudt altijd waar je bent gestopt met lezen, bij elk boek dat op je Kindle staat. Alle aantekeningen zijn ook altijd op je computer over te zetten.

Ten slotte kan je je boeken ook onderverdelen in verzamelingen (collections). Een boek kan in meer dan één verzameling zitten.

Omdat de Kindle bijna perfect het lezen van een boek nabootst, kan je net als bij een boek de Kindle niet in het donker lezen zonder een licht aan te steken. Wie veel in het donker leest kan een beschermhoes mét ingebouwd licht kopen. Dat licht volstaat ruimschoots om in het donker verder te kunnen lezen.

Met de beschermhoes met ingebouwd licht, kan je perfect in het donker lezen

Je kan je boeken e.d. mooi in collecties onderverdelen (om niet voortdurend te moeten bladeren om het gewenste boek te vinden), maar indien je heel wat boeken inlaadt, is dat een lastig lang werkje. Voor wie met Windows of Linux werkt, biedt Kindelabra een oplossing (zelf nog niet uitgetest).

2b. Stel een vraag aan de auteur

Wanneer je een boek op je Kindle leest, een vraag stellen aan de auteur ervan – gesteld dat die nog in leven is uiteraard. Heb je vragen bij de motieven van een bepaald karakter in een boek? Wil je meer weten over de auteur? Lees je een how-to boek, en heb je toch een opmerking of een vraag over een bepaalde step? Dan selecteer je gewoon een passage, en typ je “@author”, gevolgd door jouw vraag. Klik vervolgens op de Share button van je Kindle
De vraag wordt dan per tweet aan de auteur gesteld, en ook op de Author Page gepubliceerd. Indien de auteur antwoordt (want dat is niet gegarandeerd, de man/vrouw heeft misschien niet zoveel zin om voor de duizendste keer dezelfde vraag te beantwoorden) dan krijg je een e-mail.
Vanuit de Kindle kan je trouwens ook een algemene vraag stellen aan de auteur. Daarvoor moet je naar de speciale pagina gaan met de deelnemende auteurs, en kijken of er een “ask a question” link aanwezig is onderaan de biografie van de auteur, of naast een van zijn boeken.
Meer informatie over deze functie vind je hier.

2c. Boeken kopen met de Kindle

Met de Kindle kan je rechtstreeks naar de Kindle Shop gaan op Amazon – gebruik de snelkoppeling alt+home. Je hoeft dus niet aan de computer te zitten om boeken te kopen. De boeken hebben een hele goede prijs. Heel wat klassiekers (Jules Verne, Jane Austen) kan je gratis krijgen. Nog een hoop anderen boeken zijn voor nauwelijks enkele dollars te koop. Nieuwere boeken zoals van Dan Brown kosten 11 à 13 dollar.

Ben je niet zeker of een boek iets voor jou is, dan kan je vragen om gratis een stuk te lezen. Zo kreeg ik van een boek van John Grisham meteen de eerste 22 bladzijden. Wanneer je die hebt gelezen kan je alsnog beslissen om het boek te kopen. En uiteraard kan je op Amazon de korte inhoud én de lezerscommentaren bekijken. Je beschikt dus over een pak meer informatie dan in de gewone boekenhandel.

Wanneer je een boek koopt (dat gebeurt automatisch via de kredietkaart), dan heb je die op nog geen minuut op je Kindle staan.

Koop je liever geen nieuwe boeken, dan kan je ook boeken lenen. Maar om een boek te kunnen lenen, dien je uiteraard te weten wie zijn of haar boeken wil lenen. Je kan daarom lid worden van de Kindle Lending Club. Het concept is eenvoudig: je kan kijken welke boeken je zou kunnen lenen of je kan zelf boeken te leen aanbieden (bv. boeken die je al gelezen hebt maar die nog op je Kindle staan). Jammer genoeg is deze functie voorlopig nog beperkt tot Amerikaanse Kindle-eigenaars <grrr>.

Heb je zelf een boek geschreven en wil je dat via Amazon verkopen, dan kan je hier alle uitleg vinden. Zorg er uiteraard wel voor dat enkel jij rechten hebt op het geschreven document.

3. Bestandsformaten

De Kindle werkt met het .mobi-formaat. Alle e-boeken die je op Amazon kan kopen, en dat zijn er voor Europa meer dan 400.000, zijn in dit formaat opgesteld. Uiteraard liggen de zaken anders in Europa. Wanneer je in ons land een Nederlandstalig e-boek koopt, dan is dat doorgaans in het .epub-formaat. Zo’n .epub-formaat kan je echter makkelijk omzetten in .mobi met gratis software zoals het prachtige Calibre. Maar… indien zo’n epub-boek met DRM is beveiligd, dan werkt die omzetting niet. Dit valt te omzeilen, maar ik heb dit nog niet uitgetest. Naar verluidt is deze manier nog het makkelijkst om de DRM van een epub-boek te verwijderen.

Het gratis programma Calibre

Is die DRM omzeilen niet illegaal, vraagt u? Ik zou niet weten waarom. Als je een boek hebt gekocht, dan mag je er toch voor zorgen dat je dat boek ook op je lezer kan lezen? Zolang je het niet verspreidt, zie ik geen probleem. De producenten van e-lezers moeten hun hardware maar op elkaar afstemmen.

4. Iets anders dan boeken?

Je kan ook kranten en magazines lezen op de Kindle. Via Amazon kan je een abonnement nemen op diverse internationale kranten en weekbladen. Je kan zo’n abonnement eerst 14 dagen uitproberen en alsnog ervan afzien zonder dat het je een eurocent heeft gekost. Of je kan één editie van een krant of weekblad kopen. Dat gaat heel makkelijk en wordt meteen naar je Kindle gestuurd. Het is dus niet nodig om je Kindle aan de computer te hangen.

Neen, Vlaamse kranten en weekbladen doen uiteraard niet mee (wél op de Ipad) al valt daar wel een mouw aan te passen. Via het eerder vermelde programma Calibre kan je namelijk van de meeste Vlaamse kranten al het nieuws van de laatste uren downloaden en naar je Kindle sturen. Je krijgt dan volledige artikels te lezen – enkel bij De Standaard werkt dit niet want die geeft enkel links. Niet alleen bij Vlaamse kranten maar bij een hele grote hoop kranten kan dat.

Alle artikels van Het Laatste nieuws van de afgelopen uren… Gratis!

Naast .mobi-bestanden kan de Kindle ook PDF-bestanden lezen. Ook DOC, HTML, TXT, … is mogelijk maar deze moeten wel eerst worden omgezet, naar .mobi of naar PDF. Naast Calibre is ook mobi creator een handige stukje software.

Kortom, u kan alles lezen op de Kindle.

Maakt u een PDF, zorg er dan voor dat u een lettertype neemt van minstens 16 punt. Op de computer ziet het er dan niet uit, maar op de Kindle is het dan perfect leesbaar.

Het Woordenboek van de Skepticus werd eerst in 16pt geplaatst en is nu perfect leesbaar.

Als u bestaande PDF-bestanden op de Kindle wil lezen, kan gebruik maken van een programma zoals papercrop. Dit programma zet PDF-bestanden om (naar weliswaar een ander PDF-bestand) dat veel beter geschikt is voor e-readers. Opgelet, dit werkt uiteraard niet met gescande bestanden, wel met PDF-documenten die met tekstverwerkings- of DTP-programma’s zijn aangemaakt.

Wie het een te lastig gedoe vindt om alles zelf om te zetten, kan aan Amazon vragen dit voor jou te doen. En wie op het net interessante dingen tegenkomt kan de gratis dienst RekindleIT gebruiken. Die stuurt de webtekst die je wil lezen naar jouw eigen Kindle-adres (naam@kindle.com of naam@free.kindle.com) en die tekst komt dan automatisch op je Kindle terecht. Maar zelf kan je ook de volgende zaken doorsturen:

 • documenten (.doc, .rtf en .txt bestanden)
 • foto’s (jpeg, jpg, png en gif bestanden)
 • e-boeken (pdf, .mobi, .azw)
Let op: je kan de doorgestuurde zaken zowel via 3G als via wifi ontvangen. Standaard is dat 3G en dan rekent Amazon je een kleine feeaan. Je kan op je ‘my Kindle’-pagina echter instellen dat je limiet voor dit doorsturen 0 dollar is (m.a.w. dat je niets wil betalen). In dat geval krijg je de tekst automatisch en gratis op je Kindle zodra je je via wifi verbindt. Je krijgt sowieso een mail van Amazon die je ook in staat stelt om het bestand voor je Kindle te downloaden dat je dan zelf op je Kindle plaatst.

4b. Spelletjes

Amazon spreekt er nergens over, ook niet in de handleiding, maar op de Kindle 3 staan 2 spelletjes: Mijnenveger en GoMoku. Voor Mijnenveger drukt u op Alt+Shift+M en vandaar kan u dan naar GoMoku door op G te drukken.

Voorts zijn er op Amazon ook spelletjes voorhanden zoals schaken, maar jammer genoeg enkel voor Amerikaanse klanten. De reden voor deze geografische beperking is de duizenden Kindlegebruikers een compleet raadsel.

5. Internettoegang

Jawel, met de Kindle kan je ook het internet op. Het toestel bevat een rudimentaire browser die zich op twee manieren met het internet kan verbinden. Voor Europa is dat:

3G: iets trager, maar gratis en overal beschikbaar. Enkel toegang tot Amazon en Wikipedia.
Wifi: sneller, toegang tot alle websites. Als je niet thuis bent maar een onbeveiligde Wifi-verbinding vindt, kan je via die wifi surfen.

De websites laden goed, maar zijn uiteraard nogal klein. Het is dan ook aan te raden om mobiele versies van websites in te laden, net zoals je voor de Iphone zou doen. Enkele voorbeelden zijn: m.deredactie.be, m.facebook.be, enzovoort. Hier vindt u een overzicht.

3G-toegang is uitstekend in Europa – ideaal voor op vakantie

Een ander handigheidje is om bij het lezen van een krantenartikel of Wikipedia-artikel op ‘menu’ te klikken en in ‘article mode’ te gaan. Je krijgt de tekst dan heel leesbaar op het scherm. Een waar genot, vergeleken met het lezen in ‘web mode’

De Kindle 3 is niet bedoeld om te surfen, maar biedt het aan als extraatje. Het is echter perfect mogelijk om je webmail te bekijken, even de laatste statussen op facebook te lezen of te twitteren. En wie zich niet stoort aan inzoomen en scrollen kan véél meer…

Gelukkig heeft de Kindle ook de mogelijkheid om favorieten aan te maken. De favorieten kan je editeren door op de rechternavigatieknop te duwen en kan je verwijderen door op de linkerknop te drukken.

De mobiele versie van de IMDB

6. Muziek beluisteren

De Kindle beschikt ook over een mp3-speler. Via de usb-kabel plaats je mp3’s op de Kindle die je vervolgens tijdens het lezen kan afspelen. Die mp3’s nemen uiteraard wel geheugenruimte van de Kindle in beslag, maar dat mag geen probleem vormen. Er is een plug voor een koptelefoon maar aan de achterkant van de Kindle zitten ook twee luidsprekertjes.

Bij het beluisteren van muziek kan je ook de volgende snelkoppelingen gebruiken:
alt+spatie: muziek aan en uitzetten
alt+f: spring naar het volgende liedje

7. Foto’s bekijken

Hoewel de Kindle er niet voor geschikt is en enkel over een monochroom scherm beschikt, kan je er toch foto’s op bekijken. Je kan foto’s als volgt toevoegen:

 • Verbind de Kindle 3 met je computer via de USB-kabel.
 • Open de Kindle-schijf op je computer en voeg een map toe die je “pictures” noemt. Plaats deze map in de root-folder, niet in een andere folder (dus op hetzelfde niveau als ‘documents’).
 • Binnenin deze map “pictures” maak je nog een map of verschillende mappen waarin je je afbeeldingen plaatst. De beeldbestanden los in de “pictures”-map plaatsen werkt niet.
 • Verbreek de verbinding van je Kindle met de computer (op een veilige manier!), activeer je Kindle en klik alt+z waarop je de nieuwe folders in de boekenlijst zal vinden. Zodra je op een folder klikt zal de Image Viewer starten.
Je kan gebruik maken van de volgende snelkoppelingen:
q = inzoomen
w = uitzoomen
e = zoom terugzetten
c = ware grootte
f = full-screen
r = roteren
navigatie = scrollen door de afbeelding
volgende en vorige bladzijde = bladeren tussen de afbeeldingen

8. Andere gebruiken

Je kan de Kindle ook voor andere zaken gebruiken. Ga je op vakantie, dan kan je thuis al je identiteitskaart inscannen en op de Kindle plaatsen (en ook tonen op het scherm).

9. Diverse tips

* Je kan met de Kindle schermafbeeldingen maken: alt+shift+G. De afbeelding kan je nadien via de usb-kabel op je computer plaatsen. Hoger in dit artikel zie je daarvan voorbeelden.

* Sommige mensen hebben speciale websites ontworpen die je met de Kindle kan bezoeken en waar tal van nuttige zaken op staan. Een aanrader in deze categorie is http://ereadplus.com/.

* Op het toetsenbord lijken cijfers te ontbreken. Die kan je makkelijk intikken via de alt-toets en een van de letters op de querty-lijn.

* Je kan je Kindle met een paswoord beveiligen.

* Twitteren via de Kindle kan ook. De makkelijkste manier is door gebruik te maken van KinTweet. In deze video wordt perfect uitgelegd hoe KinTweet werkt.

Advertenties

23 thoughts on “Amazon Kindle 3

 1. Pingback: De Amazon Kindle 3 « Sereniteit

 2. Beste,

  Bedankt voor alle informatie!

  Ik heb de Amazone Kindle gisterenavond binnengekregen en het eerste boek is al uit.
  Weet jij misschien hoe je de vaste dingen als bijvoorbeeld de ‘Oxford English Dictionary’ van de Kindle kunt verwijderen?

  Groeten Sandy

  • Materiaal dat al op je Kindle staat wanneer je die aankoopt, kan je als volgt verwijderen:

   * in de lijst, zorg dat het desbetreffende document onderlijnt is (met de scrollbar)
   * klik op de rechterknop van de scrollbar
   * klik op ‘remove from device’

   Vergeet wel niet dat je dat woordenboek dan niet langer kan gebruiken wanneer je aan het lezen bent!

 3. Nou… Dat laatste is het nou juist… Dingen die ik er zelf op heb gezet, kan ik op deze manier wel verwijderen. Er staat dan ipv ‘remove from device’, ‘delete this document’. Maar bij de dingen die er bij aankoop al op stonde/staan, mis ik die optie…

  (Ik weet niet of je er al een hoes voor hebt, maar bij de Hema hebben ze voor 6,95 een mapje waar de Kindle heel toevallig precies in past…)

  Fijn weekend!

 4. In de meeste eBooks voor eReaders zoals de Kindle, de iPad, BeBook, de Sony 650, de Samsung Galaxi, enz … vind je de korte inhoud van je eBook niet terug. Daar hebben we wat op gevonden! Het is echt wel handig als je enkele tientallen (of honderden) boeken op je eReader hebt staan, om zo nu en dan eens terug te kunnen lezen in de korte inhoud van je boeken.

 5. In de meeste eBooks voor eReaders zoals de Kindle, de iPad, BeBook, de Sony 650, de Samsung Galaxi, enz … vind je de korte inhoud van je eBook niet terug. Daar hebben we wat op gevonden! Het is echt wel handig als je enkele tientallen (of honderden) boeken op je eReader hebt staan, om zo nu en dan eens terug te kunnen lezen in de korte inhoud van je boeken.

  (Nu met de link erbij)

  http://sites.google.com/site/dirkatravel/shop/shop-items/dekorteinhoud-ebook

 6. Ik twijfel tussen de Sony e-reader en de Kindle. Is mooi en prijstechnisch veel aangenamer. Ik wil echter niet gebonden zijn aan e-boeken die ik alleen via Amazon kan krijgen. Ik wil ook boeken op de e-reader kunnen plaatsen die ik via andere kanalen krijg. Kan dat? Of ga ik dan vreselijke problemen krijgen met Kindle / Amazon?

  • Liliane, je kan op de Kindle ook boeken vanop andere kanalen plaatsen (zij het dat daar soms een omweg voor nodig is – zie het artikel hierboven) en daar kan Kindle/Amazon je niets voor maken.
   Wat jij op je Kindle zet, is jouw eigen zaak. Zo kan je zonder problemen ook eigen teksten (bv. Word-documenten) er op plaatsen. Je hebt immers een e-book reader gekocht en daar hoort geen exclusiviteitscontract met Amazon bij.

   De verschillen tussen de Sony e-reader en Kindle zijn behoorlijk groot (maar dat is de prijs ook, al zakt het verschil wel). Als het je echt zuiver om het lezen te doen is, dan ga je best voor de Kindle. Als je ook veel andere functies wenst die niet noodzakelijk iets met lezen te maken hebben (bv. tekeningen maken, een aanraakscherm, relatief goede browser, kleuren, enz.), of als je opziet tegen het technische aspect van het gebruik van de Kindle (bv. omzetting van epub naar mobi), dan is de Sony jouw keuze.

 7. Bedankt! Aangezien ik de e-reader alleen wil om te lezen, lijkt de Kindle een goede optie. Ik ga in mijn buurt maar eens op zoek naar iemand die met mij kan ontdekken hoe ik epub kan omzetten naar mobi.

 8. Wat ik mij afvraag: wat gebeurt met al de boeken die je hebt gekocht als je Kindle-toestel kapot gaat? Ben je dan ineens ook je hele bibliotheek kwijt? Of staan alle boeken nog ergens op een soortement account opgeslagen en kan je die vervolgens gewoon op een nieuw toestel zetten?

  • @Zita:
   1. alle boeken die je via amazon.com hebt aangekocht, staan op je Amazon-account en kan je indien nodig, zoals bij een kapotte Kindle, opnieuw en gratis downloaden.

   2. De boeken die je niet via Amazon hebt gekocht en die je er zelf op hebt geplaatst, ben je mogelijk kwijt. Dat hangt af van de verkoper van het boek.

   Ik raad je echter aan om alle boeken die op je Kindle staan te kopiëren naar je computer zodat je daar een kopie van hebt (en best ook op een backup van je computer). Dat geeft als extra voordeel dat je ze ook, mocht je dat willen, op je pc kan lezen.

 9. Beste,

  Ik wee niet of je ondertussen al geen wb Engels-Nederlands hebt gevonden, maar dit is er wel eentje:
  English – Dutch Reader’s Dictionary by Victor Saase (Dec 4, 2011)
  en kost slechts $ 3.29.
  Ik vind het een degelijk werk.
  Groetjes,
  Romain.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s